Sexologie
- VIRGINITATEA - O DECIZIE PERSONALA

Uneori se pare ca toata lumea din scoala vorbeste doar despre cine este virgin si cine nu. Atat pentru fete cat si pentru baieti, uneori, presiunea poate fi foarte mare.
Dar decizia de a incepe viata sexuala este una dintre cele mai importante pe care le are de luat o persoana. Fiecare trebuie sa-si folosesca propria judecata si sa decida daca este momentul potrivit sau persoana potrivita.
Pentru aceasta decizie trebuie luati in considerare factori importanti, atat fizici, cum ar fi posibilitatea de aparitie a unei saricni sau contactarea unei boli cu transmitere sexuala – cat si factori emotionali. Desi corpul unei persoane poate fi sufficient de matur pentru activitatea sexuala, acesta are, de asemeni, si consecinte emotionale importante.
Pentru multi adolescenti, factorul moral este si el foarte important. Atitudinea familiei, valorile personale, sau morala religioasa le ofera o voce interioara care ii ghideaza in a rezista la presiunea de a-si incepe viata sexuala inainte de momentul potrivit.


Nimanui nu-i place sa se simta lasat pe afara – este natural ca omul sa-si doreasca sa fie placut de cei din jur si sa se simta ca si cum ar face parte dintr-un grup. Din pacate, unii adolescenti simt ca trebuie sa-si piarda virginitatea pentru a tine pasul cu prietenii sau pentru a fi acceptat. Nu pare sa fie ceva atat de complicat; poate majoritatea prietenilor unui adolescent au avut relatii cu partenerul sau si se poarta ca si cum nu ar fi mare lucru. Dar sexul nu este doar ceva fizic; este si emotional. Si intrucat emotiile fiecaruia sunt diferite, este greu ca adolescentul sa se bazeze pe optiunile prietenilor in a decide daca a venit momentul pentru a-si incepe activitatea sexuala.
Ce conteaza pentru adolescentul in cauza este cel mai important lucru, iar valorile personale pot sa nu se potriveasca cu cele ale prietenilor. Acestea sunt lucrurile care ii fac pe oameni unici. A incepe viata sexuala pentru a impresiona pe cineva sau pentu a-i face fericiti pe prieteni, sau pentru a simti care are ceva in comun cu ei nu va face o persoana sa se simta bine fata de sine pe termen lung. Pentru adevaratii prieteni nu conteaza daca o persoana este virgina – ii vor respecta deciziile indiferent care vor fi acestea.

Chiar daca prietenii accepta deciziile, un adolescent poate fi usor inselat de filme sau de emisiunile de televiziune care il fac sa creada ca orice adolescent si-a inceput viata sexuala. Scenaristii si producatorii pot face emisiuni sau filme in care se arata adolescenti activi sexual, dar aceia sunt actori, nu persoane reale cu probleme reale. Ei nu trebuie sa se preocupe daca sunt sau nu pregatiti sa-si inceapa viata sexuala, despre cum se vor simti mai tarziu sau ce consecinte poate avea acest lucru. In alte cuvine, aceste filme si emisiuni nu sunt viata reala. In viata reala, fiecare fata si baiat trebuie sa decida singur ce este mai bine pentru sine.

Desi exista cupluri de tineri care nu fac presiuni unul asupra celuilalt pentru inceperea vietii sexuale, adevarul este ca in multe relatii, un partener vrea sa existe activitate sexuala in timp ce celalat nu vrea.
Ce este cel mai important difera de la o persoana la alta. Poate unul dintre parteneri este mai curios si are dorinte sexuale mai puternice decat celalalt. Sau unul dintre parteneri are motive religioase pentru care nu doreste sa-si inceapa viata sexuala, credinte pe care celalalt nu le impartaseste.
Indiferent de motive, aceasta situatie poate aduce stress si tensiune in relatie – fiecare vrea ca prietenul sau prietena sa fie fericiti, dar in acelasi timp nu vrea sa-si incalce valorile.

Ca si in cazul altor decizii majore in viata, e nevoie ca persoana sa faca ce e mai bine pentru ea si nu pentru celalalt. Daca cineva crede ca e o idee buna sa-si inceapa viata sexuala pentru ca partenerul isi doreste acest lucru, e mai bines a mai mediteze.
Oricine il preseaza pe celalalt spunandu-i : “daca ai tine la mine nu ai spune nu” sau “daca m-ai iubi mi-ai arata acceptand sa avem activitate sexuala” nu este interesat de partener si ce conteaza pentru acesta; cauta doar sa-si satisfaca propriile dorinte si nevoi.

Daca cineva spune ca a nu face sex ii poate afecta integritatea fizica sau psihica, reprezinta inca un semn ca acea persoana se gandeste doar la sine. Daca cineva gandeste ca ar trebui sa cedeze de teama sa nu piarda persoana draga, poate fi un moment bun pentru a pune capat acelei realtii. Sexul ar trebui sa fie expresia iubirii – nu ceva pe care o persoana se simte obligata s-o faca. Daca partenerii se iubesc, nici unul dintre ei nu pune presiune pe celalalt daca acesta nu vrea sau nu se simte pregatit pentru acest lucru.

CURIOZITATEA
Tinerii pot avea multe senzatii sexuale si ganduri noi. Aceste senzatii si ganduri sunt lucruri normale – inseamna ca hormonii lucreaza adecvat. Dar uneori, curiozitata si senzatiile sexuale il pot face pe tanar sa considere ca e momentul potrivit pentru inceperea activitatii sexuale, chiar daca acest lucru nu e adevarat.
Chiar daca organismul este pregatit si tanarul este nerabdator sa-si satisfaca curiozitatea, nu inseamna ca si mintea este pregatita. Desi unii adolescenti inteleg cum sexul ii poate afecta din punct de vedere emotional, multi dintre ei nu inteleg – si acest lucru poate duce la confuzie si la sentimente profund ranite mai tarziu. Dar in acelasi timp, e bine ca tanarul sa nu se judece prea aspru daca isi incepe activitatea sexuala si apoi is doreste sa nu fi facut acest pas. Prezenta senzatiilor de natura sexuala este normala si uneori pot fi dificil de controlat, chiar daca tanarul planuieste ca lucrurile sa fie altfel. Chiar daca a facut sex o data nu inseamna ca va trebui sa faca in continuare sau ca nu va putea spune nu, indiferent ce ii spun ceilalti. A face greseli nu e doar omeneste, dar si o parte importanta din a fi adolescent – tanarul poate invata din greseli.


Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA
OMINI CLINIC CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA
CLINICA PSIDENT MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA
CLINICA PEDILIFE CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA
CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE DERMACENTER
S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR CENTRUL MEDICAL POPARLAN
CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA BIOMEDICA
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA
POLICLINICA MEDICALTOP WHITE WORKS