Psihiatrie
- FOBIILE
- STRESSUL COTIDIAN

FOBIILE
Fobiile
sunt definite ca teama irationala de un obiect sau situatie care este considerate in general ca fiind inofensiva. Teama este acompaniata de dorinta de a evita pe cat posibil acea situatie, mergand pana la cazurile extreme in care individul nu isi poate desfasura activitatile cotidiene datorita fobiei sale. Fobiile fac parte din patologia anxioasa alaturi de atacurile de panica, stresul post-traumatic, manii, obsesii. Peste 12% din populatia generala are, mai devreme sau mai tarziu, o fobie.
O persoana cu fobie (de orica natura ar fi aceasta) constientizeaza ca frica ei este excesiva si nefondata, insa incercarea de a-i face fata produce si mai multa anxietate, intrandu-se astfel intr-un cerc vicios care se autointretine. Adesea fobiile debuteaza in copilarie si persista si in viata adulta.

Cele mai multe fobii sunt :
Fobiile specifice :
acestea includ teama de spatii inchise (claustrofobia), de animale (in special de paianjeni, serpi sau soareci), de inaltimi (acrofobia), de zbor (pterigofobia), de apa (hidrofobia), de furtuni, de medici si interventii stomatologice, de injectii, tunele, poduri si multe altele. Teama nu se manifesta fata de obiectul in sine ci fata de rezultatul produs de contactul cu acesta.
Fobiile sociale : sunt mult mai mult decat simpla timiditate si includ teama de umilire in locuri publice, de dezaprobarea celor din jur, de evaluare negativ de catre ceilalti. Persoanele cu astfel de fobii pot intampina dificultati si daca iau masa la restaurant. Ele evita sa sustina discursuri publice, evita petrecerile si intalnirile sociale. Pusi in astfel de situatii cei mai multi se inrosesc, transpira, tremura, au palpitatii si chiar lesina. Se pare ca 25% din artisti au, la randul lor, o forma de fobie sociala- tracul de scena, pe care insa incearca din rasputeri sa il invinga.
Agorafobia- teama de spatii largi, deschise, teama de a fi singur in multime, intr-o situatie in care nu pot cere si primi ajutor, teama de a parasi locuinta.


Simptomatologia
celor cu fobii este foarte diversa si implica :
-Atacuri de panica (in special daca pacientul anticipeaza contactul cu fobia sa)
-Incapacitatea de a functiona la randament normal
-Dorinta intensa de a evita stimulul declansator
-Semne obiective : tahicardie, tahipnneee, tulburari de ritm cardiac, anxietate extrema, adoptarea unui comportament de evitare.

Fobiile
afecteaza un procent ingrijorator din copii (10- 15%). Teama de situatia sau obiectul respectiv se perpetueaza in timp si ajung sa afecteze grav capacitatea lor de a se integra in grupuri sociale, de a se bucura de anumite activitati si ii face sa devina din ce in ce mai retrasi. Cele mai frecvente fobii in cazul lor includ : teama de intuneric,de inaltimi, pasari si caini. Totusi, tratamentul corect ii poate ajuta sa se reincadreze in grupuri.

Tratamentul pacientilor cu fobii este foarte important si acesta trebuie instituit cat se poate de repede, altfel acesta poate avea mari dificultati in a se integra in diverse grupuri sociale. Cei mai multi au nevoie de tratament medicamentos sau consiliere psihologica, neputand depasi boala singuri.

Obiectivul tratamentului este de a ajuta pacientul sa depaseasca fobia si sa devina capabil de a face fata unor situatii reale de viata. Medicamentele eficiente sunt considerate a fi :
-Antidepresivele- reduc anxietatea; sunt capabile sa influenteze concentratia unui neurotransmitator din creier, serotonina, care se pare ca influenteaza dispozitia.
-Beta blocante- sunt substante care blocheaza efectul stimulator al adrenalinei si reduc anxietatea, tahicardia, tremorul, hipertensiunea arteriala. Nu toate beta blocantele sunt la fel de eficiente sau au aceleasi actiuni, de aceea ele trebuie administrate in acest scop doar de catre medicul curant.
-Sedativele- sunt in principal benzodiazepinele, medicamente ce scad anxietatea si induc relaxarea.
Administrarea lor se face insa cu multa prudenta deoarece pot determina aparitia dependentei. Se elibereaza numai la recomandarea medicului si numai cu prescriptie medicala (ca si antidepresivele, anxioliticele si alte stabilizatoare ale dispozitiei).

In general, fobiile specifice se trateaza prin consiliere psihologica, iar cele sociale prin antidepresive sau beta-blocante, alaturi de tratament psihologic.
Agorafobia are indicatie de antidepresive, in special de inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei.

STRESSUL COTIDIAN
Oamenii au avut dintotdeauna intuitia faptului ca starile de neliniste (anxietatea), orele extenuante de munca, nesiguranta unui viitor amenintator, neintelegerile cu cei apropiati pot declansa boli somatice si psihice.
Permanent simtim povara presiunilor, a constrangerilor exterioare, resimtim frustrari si tensiuni emotionale ce nu fac altceva decat sa ne tulbure, ajungand chiar sa distruga echilibrul mental si biologic.

In fiecare zi intalnim oameni ce incearca sa reziste “atacurilor”
, sa concilieze dorintele proprii in ecuatia eficientei sociale, cu un consum imens, nu intotdeauna justificat, fiind atrasi in capcana identificarii gresite a adevaratilor agenti stressanti, atat exteriori cat si interiori; de ex: tensiunile din spatiul profesional, ce nu-si gasesc modalitatea de manifestare in acceasi zona, sunt exprimate, uneori in forme abuzive, agresive, fata de persoane considerate apropiate, „care ne pot intelege si alina”: partener de viata, copii, prieteni.

Psihologii au creionat profilul persoanei dominata de stress, atragand atentia asupra factorului de risc ce-l presupune o viata traita sub semnul unei tensiuni continue:
- apatie/agitatie;
- somn excesiv/insomnie;
- iritabilitate, agresivitate, apetit pentru stari conflictuale/pasivitate, indiferenta;
- scaderea capacitatii de concentrare, de retinere a informtiilor, a eficientei personale;
- tulburari fiziologice (care nu sunt semne ale unor boli, cronice sau nu): palpitatii, respiratie ingreunata, senzatie de sufocare, scaderea in greutate sau alimentatie excesiva, etc;
- plonjarea intr-o lume imaginara, pentru a eluda realitatea, devenita imposibil de controlat;
- negarea responsabilitatilor, ce par a fi prea multe si prea sufocante.

O astfel de persoana, dominata de stress, este candidatul perfect pentru:
- imposibilitatea stabilirii unor relatii de prietenie, de parteneriat, etc;
- perpetuarea starilor conflictuale din familie;
- esec in plan profesional;
- consum si dependenta de: alcool, tutun, droguri, jocuri de noroc, etc.
Psihologii ne reamintesc duiosia cu care mamele stiu sa netezeasca fruntile copiilor, alungand toate temerile si nelinistile cuibarite intr-un sufletele lor – dragostea fiind cea mai directa cale de atenuare a nelinistii, cale al carui principiu activ se rataceste, din nefericire, de multi dintre noi, odata ajunsi la maturitate.
Rasul, plansul, agresivitatea verbala sunt alte modalitati de eliberare a tensiunilor, efectul obtinut fiind restabilirea echilibrului mental.
Retragerea emotionala intr-un somn excesiv pare a fi o cale adoptata de unele persoane pentru a face fata dificultatilor, aceste persoane gasind in repaus inchiderea portilor catre realitate.

A discuta despre starea emotionala dominanta sau a te ruga – iata doua retete verificate de eliberare a tensiunilor create de conflictele familiale sau profesionale. Aceasta verbalizare duce la formularea unor noi puncte de vedere sau chiar la disparitia unor tensiuni minore.

Incercarea de a gasi explicatii strict logice
la problemele ce ne framanta este un mecanism folosit frecvent, ce poate aduce o anume satisfactie, datorata “curajului” de a le fi dezbatut. in acest caz, trebuie evitate cel putin doua potentiale pericole: fie sa-ti analizezi si reanalizezi situatia, in asteptarea unor solutii, creionand terenul gandirii obsesionale, fie sa dai o explicatie ce pare satisfacatoare pe moment, eliberandu-te chiar de vina, responsabilitate, in final nesatisfacand realitatea faptica.
Altii dintre noi incearca sa se elibereze de stress printr-un comportament activ – joc, munca fizica, sport – acestea fiind in fond mecanisme de descarcare a energiei in exces.


Garantia succesului acestor mecanisme
este o chestiune relativa, senzatia de disconfort, efortul de concentrare intelectuala si de control personal, mergand pana la izolarea individului, perturbarea relatiilor interpersonale sunt doar cativa indici ai neputintei de a lupta si a iesi invingatori in fata stress-ului.

In zilele noastre important este sa constientizam ce probleme avem
si cate dintre ele se datoreaza stress-ului. Dusman recunoscut sau nu, el poate fi invins prin apelarea la o modalitate eficienta care vine in slujba omului contemporan: psihoterapia - stiinta a sufletului, capabila sa descopere in oameni resorturi si mecanisme de a iesi invingatori din orice lupta. Nimic nu poate inlocui echilibrul fizic si psihic care creeaza starea de bine, de fericire pe care toti oamenii o doresc.


Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT
CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA DERMACENTER
CENTRUL MEDICAL POPARLAN CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU
CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA CLINICA PSIDENT
CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA
CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA WHITE WORKS
OMINI CLINIC S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR
DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA POLICLINICA MEDICALTOP
CLINICA PEDILIFE BIOMEDICA