Pneumoftiziologie
- RENUNTAREA LA FUMAT IN 10 PASI

Nicotina este unul dintre cele mai adictive si mai toxice substante de pe pamant. O picatura de nicotina pura poate omora mai multe persoane. Una din trei persoane care experimenteaza o data fumatul sau mestecatul de tutun devin dependente.
Nicotina, ca orice alta substanta adictiva, este greu de eliminat. Indiferent daca se foloseste un plasture cu nicotina, dezvatul treptat sau pur si simplu oprirea din fumat, pentru a reusi este necesara o pregatire fizica, mentala si emotionala. Sfaturile de mai jos sunt facute pentru a reusi.
In primul rand, pentru a avea succes, persoana trebuie sa vrea sa renunte la fumat sau la mestecat tutun.


E bine sa se decida de ce vrea sa renunte.

- Este din cauza riscului de cancer pulmonar, sau de afectiuni cardiace, emfizem sau accident vascular cerebral?
- Pentru a avea mai multa energie si o stare generala de bine?
- A luat in considerare beneficiile economice?
- Mai multi bani pentru a cheltui sau a economisi, mai putine boli si cheltuieli medicale? - Mai multe oportunitati de serviciu? Sau beneficii sociale?
- Imbunatatirea aspectului pielii, dintilor si degetelor, o persoana care miroase mai frumos, mai multa incredere in sine si influenta asupra celolalti?
- Mai multe beneficii psihologice?

Persoana se simte bine in ceea ce o priveste pentru ca detine controlul: pana la urma nu oricine poate sa scape de o adictie atat de puternica. Persoana va fi mult mai implicata in viata sa cand va putea s-o vada dincolo de tigara si este prinsa in situatii presante, conversatii tensionate sau anxietati.
S-a terminat cu inrobirea!

E bine ca programul sa inceapa cu intrebarea: “ce situatii sau sentimente declanseaza dorinta mea de a fuma sau a mesteca tutun?”

Se poate tine si un jurnal:

- Cand are persoana tendinta de a folosi nicotina cel mai mult?
- Ce se intampla inainte de a fuma sau a mesteca? De fiecare data cand persoana mai recunoaste un factor ce declanseaza fumatul, este cu un pas mai aproape de a renunta la acest obicei.
Cel mai bine este sa se inceapa cu factorii fizici.
- Ce simptome de sevraj experimenteaza atunci cand nivelul de nicotina din organism scade?
Dimineata, cand nivelul de nicotina este cel mai scazut, persoana se poate simti subreda, iritabila sau cu dureri de cap. Dupa un film sau o intalnire lunga, se poate simti cu mintea neclara sau cu stare de rau.


Factorii declansatori psihologici
sunt situatiile care fac persoana sa-si doreasca o tigara.
- Blocajele in trafic o fac pe persoana in cauza sa doreasca un pachet de tigari?
- Sau mesteca atunci cand este frustrata?
Nerabdatoare? Nervoasa? Suparata?
- si aprinde tigara de fiecare data cand vorbeste la telefon sau cand invata?
- Dar in pauzele dintre ore?
Prin identificare cat mai multor factori declansatori fizici si psihici cel care vrea sa renunte va afla ce trebuie sa depaseasca. A fi pregatit in a face fata factorilor declansatori, ii va permite sa fie cu un pas inaintea lor de fiecare data.

SEVRAJUL LA NICOTINA
Sevrajul la nicotina poate da o serie de simptome:

- IRITABILITATEA. La inceput poate fi resimtita o stare de neliniste. Cateva inspirari adanci pot fi de folos in depasirea momentului. In asemenea momente este buna indepartarea de cei din jur, prieteni, familie sau colegi de serviciu. Cei din jur e bine sa fie informati pentru a fi pregatiti sa acorde sprijin.
- INSOMNIA. Daca persoana are dificultati in a adormi, aceasta este o sansa sa foloseasca timpul pentru a citi. Sau ziua poate fi incheiata cu o baie fierbinte sau cu exercitii de relaxare. Poate fi de folos si un pahar de lapte cald.
- PLICTISEALA. Solutia este ca persoana sa se mentina tot timpul ocupata. Poate face o lista cu activitati interesante. Poate avea ocazia sa incerce lucruri noi sau sa recupereze proiecte uitate.
- APETITUL CRESCUT. Nicotina este un supresor al apetitului. Fara nicotina este nevoie de trusa de supravietuire.
- DURERI DE CAP. In primele zile persoana se poate simti confuza sau poate avea dureri de cap deoarece organismul elimina toxina si se adapteaza fara nicotina. Se recomanda consumul crescut de apa si exercitii fizice pentru a facilita eliminarea toxinelor.
- OBOSEALA. La inceput apar obnoseala si nelinistea in timpul zilei. Aceastea apar intrucat nu mai exista nicotina cu rol stimulant in organism. In mod paradoxal solutia este efectuare de exercitii fizice si odihna adecvata pe parcursul noptii.
- INLOCUITORI DE NICOTINA SI ALTE OPTIUNI. Se poate folosi un inlocuitor de nicotina sub forma plasturelui sau a gumei de mestecat pentru a face fata simptomelor fizice ale sevrajului. Aceste produse se elibereaza fara reteta.

Multi dintre cei care renunta la fumat esueaza de cateva ori inainte de a reusi. Daca acest lucru se intampla recomandarea este sa nu se renunte, in schimb sa se opreasca! Sa arunce tigara si sa realizeze ca nu a esuat, ci doar a facut un mic ocol. E bine ca persoana sa-si aminteasca dorinta profunda de a renunta la fumat, sa-si reaminteasca beneficiile acestui lucru si ca exercitiul face ca lucrurile sa iasa mai bine.
SA SOLICITE AJUTOR.
Nicotina creeaza dependenta. Creierul, care ii spune fumatorului sa renunte, este de asemeni dependent. Fumatorul poate solicita ajutor de la prieteni, familie, grupul de suport sau un consilier.
RENUNTAREA PE VIATA.
Fumatorii care doresc sa renunte au acum un plan care functioneaza. Aceasta adictie poate fi invinsa. Astfel e mai usor sa fie sanatos. Renunatarea la fumat ii da sansa persoanei sa renunte si la alte obiceiuri nesanatoase.


Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
DERMACENTER BIOMEDICA
MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA
CLINICA PSIDENT CENTRUL MEDICAL POPARLAN
CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT
DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA
WHITE WORKS CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA
OMINI CLINIC POLICLINICA MEDICALTOP
CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU
CLINICA PEDILIFE S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR