Alergologie, imunologieRINOREEA (secretia nazala)

Rinoree este termenul medical ce descrie orice scurgere de materii fluide (adesea avand consistenta mucoasa) din nas. Rinoreea este un simptom comun, prezent in multe afectiuni, insa destul de rar are semnificatie grava. Atunci cand scurgerea provine din sinusuri infectate sau congestionate este mai vascoasa si adesea incolora. In unele cazuri, mucusul in exces se poate scurge prin nazofaringe si poate determina aparitia unei tuse (accentuata noaptea de pozitia decliva), adesea sacaitoare si de obicei productiva. Scurgerea nazofaringiana a acestor secretii poate determina aparitia unor dureri de gat. Daca secretiile sunt in cantitati mai mari si sunt si infectate, pot astupa tuba lui Eustachio (sau conductul auditiv, ce face legatura intre faringe si urechea interna), ducand la aparitia durerii locale si otitei. Scurgerile pot bloca si sinusurile, determinand, de asemenea, dureri si infectarea zonei respective (procesul infectios numindu-se sinuzita).


ALERGIA LA PROTEINELE DIN OU

Ouale nu sunt alimente rele, dar cand o persoana sufera de alergie la acest aliment, corpul sau crede ca ouale sunt rele. Cand o persoana este alergica la oua, sistemul imun al acesteia reactioneaza la proteinele din ou. Deci de fiecare data cand un aliment ce contine ou ajunge in sistemul digestiv, organismul crede ca aceste proteine sunt invadatori periculosi. Sistemul imun raspunde prin crearea de anticorpi specifici impotriva acestui aliment, care sunt facuti special pentru a lupta cu “invadatorul”. Acesti anticorpi – numiti imunoglobuline E – declanseaza eliberarea de anumite substante in organism, una dintre ele fiind histamina. Deci, cand un copil cu alergie la ou mananca un aliment care contine oua, sistemul imun elibereaza o serie de substante pentru a proteja organismul. Eliberarea acestor substante poate afecta sistemul respirator, tractul gastrointestinal, pielea si sistemul cardiovascular – determinand simptome ale alergiei cum ar fi: wheezing, greturi, cefalee (dureri de cap), dureri abdominale si mancarimi ale pielii.
Majoritatea persoanelor alergice reactioneaza la proteinele din albusul de ou, dar sunt si persoane care nu pot tolera proteinele din galbenus. Alergia la ou apare de obicei la copilul foarte mic si majoritatea copiilor se vindeca inainte de a implini 5 ani.
Alergia la ou seamana cu reactiile alergice la alte alimente: apare la cateva minute sau ore de la consumarea oului.
Majoritatea reactiilor dureaza mai putin de o zi si afecteaza urmatoarele sisteme:
- pielea: sub forma unei eruptii de macule rosii, eczema sau inrosirea si tumefierea zonei periorale (din jurul gurii)
- tractul gastrointestinal: sub forma crampelor abdominale, diaree, greturi si varsaturi
- tractul respirator: simptomele pot merge de la rinoree, mancarimi ale ochilor, lacrimare si stranut pana la declansarea unor simptome de tip astmatiform cu tuse si wheezing (respiratie suieratoare).
Majoritatea copiilor cu alergie la ou au unele dintre reactiile descrise mai sus, dar un procent mic dintre ei pot avea o reactie foarte puternica numita anafilaxie. Aceasta reactie alergica severa determina edematierea gurii, gatului, a cailor respiratorii pana la plamani, determinand dificultati de respiratie. In plus, poate apare o scadere periculoasa a tensiunii arteriale, care il poate face pe copil sa se simta ametit sau sa-si piarda cunostinta si care poate duce rapid la aparitia socului.
Pentru copiii care sunt in mod special sensibili la ou, doar fumul de la ou sau atingerea acestuia poate determina reactie anafilactica, deci ouale trebuie indepartate complet din casa.


TRATAMENTUL ALERGIILOR ALIMENTARE


Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6- 8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (datorata prepararii necorespunzatoare a produselor).

Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa reevaluarea tratamentului si internarea pacientului pentru acordarea tratamentului de specialitate.

Pentru a afla care sunt tipurile de alimente la care suneti alergic va invitam sa apelati la serviciile medicale ale laboratorului LABOR-MARICOR din Bacau. Laboratorul este dotat cu o inalta tehnologie ce permite determinarea reactiilor alergice la 36 de alergeni diferiti, folosind o singura proba de sange. Metoda este fiabila, obiectiva, de intalta acuratete iar raportul cost/beneficiu este in foavoarea pacientului.

ALERGIILE DE PRIMAVARA


Este primavara! In sfarsit ne bucuram de vremea mai frumoasa si de zilele mai lungi. Insa primavara multe persoane se plang ca stranuta, le curge nasul, au ochii rosii si inlacrimati sau Isi simt gatul inflamat. Aceste semne indica prezenta unei alergii, adica o reactie inflamatoare anormala sau o sensibilitate acuta a organismului fata de anumite substante numite alergene.


Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA BIOMEDICA
CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU OMINI CLINIC
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA
POLICLINICA MEDICALTOP CLINICA PSIDENT
DERMACENTER CENTRUL MEDICAL POPARLAN
CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA
DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA CLINICA PEDILIFE
S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA
CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT
CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA WHITE WORKS